Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, 93 εκατομμύρια selfies ανεβαίνουν κάθε μέρα στο διαδίκτυο. Αυτή η πληροφορία ήταν η αιτία γέννησης πληθώρας ερωτημάτων στο μυαλό μου.
Ποιός είναι ο λόγος που μας αρέσουν τόσο πολύ οι selfies; Γιατί αποφασίζουμε να τις μοιραστούμε με όλους τους φίλους μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είναι απλά μια μόδα που ακολουθούμε ή κρύβει κάτι άλλο;
Στην εποχή μας οι selfies έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Θεωρείται πλέον σύνηθες, από πολλούς, το να απαθανατίσουν και να μοιραστούν, από την πιο αδιάφορη μέχρι και την πιο προσωπική στιγμή τους. Κραυγαλέο παράδειγμα, αυτό των after sex selfies, όπου ζευγάρια ανέβαζαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες μετά από ερωτική τους συνεύρεση.
Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Οχαίο (Ohio State University), ανέφερε ότι:
- Άτομα που “ποστάρουν” συχνά selfies, παρουσιάζουν στοιχεία ναρκισσιστικής καθώς και αντικοινωνικής διαταραχής προσωπικότητας.
- Από την άλλη, ορισμένοι που επενδύουν αρκετό χρόνο στο ρετουσάρισμα κάθε φωτογραφίας (προσπαθώντας να προβάλλουν την “ιδανικότερη” εκδοχή του εαυτούς τους), συχνά υποδηλώνει έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.
- Στην ίδια έρευνα, το ζήτημα χαμηλής αυτοεκτίμησης ξανά αναφέρεται στην αναζήτηση αποδοχής και επιβράβευσης μέσα από τα like και τα κολακευτικά σχόλια των “ακόλουθων και φίλων”.
Ενδιαφέρον είχε επίσης η αναφορά στην επίδραση των selfies στις ανθρώπινες σχέσεις:
- Εκείνοι που συναναστρέφονται επί συστηματικής βάσης με άτομα με ναρκισσιστική διαταραχή, συχνά αναπτύσσουν αντίληψη κατωτερότητας για τον εαυτόν τους καθώς και μειωμένη αυτοεκτίμηση.
- Ο νάρκισσος δημιουργεί κλίμα ανταγωνισμού ανάμεσα στα μέλη της ομάδας στην οποία ανήκει, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τη δημιουργία εμπιστοσύνης και την αίσθηση οικειότητας.
- Η στιγμή της selfie δημιουργεί επαναλαμβανόμενες στιγμές αμηχανίας, όπου ο περίγυρος του φωτογραφιζόμενου δεν ξέρει ακριβώς το πώς να αντιδράσει σε κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί.
Δεν είναι κακό το να μας αρέσουν οι φωτογραφίες ούτε να θέλουμε να προβάλουμε μία όμορφη εικόνα του εαυτού μας. Όπως όλα όμως, “ μέτρον άριστον”. Να θυμάστε ότι η υπερβολή πάντα υποδηλώνει έλλειψη.
(Δημοσιεύθηκε στις 17/08/2019 στο Queen.gr)
Комментарии