top of page

Πώς θα ξεπεράσεις όσο γίνεται πιο ανώδυνα έναν χωρισμό

Τα 5 στάδια του χωρισμού και τι πραγματικά πρέπει να κάνεις.


Εάν χώρισες και πονάς, σε καταλαβαίνω απόλυτα. Είναι εντελώς λογικό το να βιώνεις αυτήν τη έντονη λύπη. Στην πραγματικότητα ο χωρισμός μοιάζει με ένα μικρό πένθος. Αυτός που μένει πίσω περνάει από τα στάδια του πένθους (τα οποία θα εξηγήσω σε λίγο) και νιώθει αβοήθητος, μπροστά σε ένα πρόβλημα όπου η μοναδική συμβουλή που ακούει ξανά και ξανά είναι “υπομονή, θα το ξεπεράσεις”. Η Ελίζαμπεθ Κάμπλερ- Ρός, το 1969 έγραψε ένα βιβλίο που ονόμασε “τα 5 στάδια του πένθους”. Αυτά τα 5 στάδια δεν παρατηρούνται μόνο όταν χάσεις έναν δικό σου άνθρωπο. Παρατηρούνται, επίσης, και στην περίπτωση που ένας χάσει κάποιο άλλο σημαντικό μέρος της ζωής του (όπως την δουλειά που αγαπάει ή βιώσει τον χωρισμό). Τα 5 αυτά στάδια στην περίπτωση του χωρισμού, έχουν ως εξής: 1) Άρνηση - αρνούμαστε ότι η σχέση έχει τελειώσει και κρατιόμαστε από πλασματικές ελπίδες για το ότι ο άνθρωπος αυτός θα γυρίσει. 2) Θυμός - θυμώνουμε με τον/την πρώην σύντροφό μας, συνήθως γιατί δεν εκτίμησε αυτά που δώσαμε. 3) Διαπραγμάτευση - αναρωτιόμαστε τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά ώστε να είχαμε αποφύγει τον χωρισμό (συχνά ρίχνουμε ευθύνες και στον εαυτόν μας). 4) Κατάθλιψη- Βιώνουμε έντονα συναισθήματα λύπης και συχνά δεν έχουμε όρεξη να βγούμε. 5) Αποδοχή - Αποδεχόμαστε το γεγονός του χωρισμού χωρίς να σημαίνει ότι δεν σκεφτόμαστε πλέον τον/την πρώην σύντροφο. Αξίζει να σημειώσουμε ότι όλοι δεν περνάμε από κάθε ένα από αυτά τα στάδια ή απαραίτητα με αυτήν τη σειρά. Συνήθως όμως ο χωρισμένος θα βιώσει τουλάχιστον 2 από τα προαναφερθέντα. Προκειμένου να περάσεις όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και σύντομα τον χωρισμό σου, θα σου πρότεινα να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές.

  1. Αποδέξου ότι τελείωσε.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να ξεπεράσεις την σχέση που τέλειωσε, δεν θα περάσεις πολύ ωραία. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μη σπαταλάς χρόνο και ενέργεια ελπίζοντας ότι αυτό το άτομο θα επιστρέψει. Είναι πιο παραγωγικό το να αποδεχτείς ότι η σχέση τέλειωσε από το να βασανίζεσαι με σκέψεις και ελπίδες.

  1. Εάν χωρίσατε, σημαίνει ότι δεν ήταν το ιδανικό άτομο για εσένα. Δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει αυτά που του/της έδινες, άρα δεν τον/την έχεις ανάγκη στη ζωή σου.

  2. Δεν υπάρχει ο “ένας” για σένα. Αυτό είναι ένα ψέμα με το οποίο μας μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές, καθώς ζούσαν σε μικρότερες κοινωνίες, με λιγότερα μέσα επικοινωνίας, άρα και λιγότερες επιλογές

Από τη στιγμή που γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εκατομμύρια ελεύθεροι άνθρωποι στον κόσμο, πώς μπορείς να πιστεύεις ότι αυτός που έχασες ήταν ο “ένας” ;

  1. Το μυαλό σου θα σε παγιδεύσει και θα δημιουργήσει μια ιδανική εικόνα αυτού του ανθρώπου. Για να μην είστε μαζί, σημαίνει ότι δεν ήταν ιδανικός.

Πάρε ένα χαρτί και γράψε όλα όσα δεν σου άρεσαν σε αυτό το άτομο.

  1. Αποδέξου ότι θα πάρει αρκετό χρόνο για να τον ξεπεράσεις. Κάνε ό,τι μπορείς για να μικρύνεις αυτό το διάστημα. Αφαίρεσε τα ερεθίσματα που σου προκαλούν θλίψη και αναμνήσεις. Ερωτικά τραγούδια, παλιές φωτογραφίες και τα πόστερ που αγαπούσε, δεν πρόκειται να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις τον χωρισμό. Το μόνο που κάνουν είναι να ξύνουν μια πληγή που προσπαθεί να επουλωθεί.

  2. Μην μπεις αμέσως σε επομένη σχέση. Πέρνα λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Χάρισε του λίγη αγάπη. Μην προσπαθήσεις να βρεις κάποιον άλλον γιατί πολύ πιθανόν να κάνεις κακό και στους δυο σας. Πριν αγαπήσεις κάποιον άλλον, μάθε να αγαπάς τον εαυτόν σου.

  3. Μην ψάχνεις να βρεις τον “αληθινό λόγο”. Ο έντονος πόνος του χωρισμού μας οδηγεί συχνά στο να ψάχνουμε για κάποιον σπουδαίο λόγο που προκάλεσε αυτόν τον χωρισμό. Εκεί λοιπόν αρχίζουν οι θεωρίες συνωμοσίας και οι ίντριγκες. Τα πράγματα συχνά είναι πολύ πιο απλά απ’ ότι νομίζουμε.

Στην περίπτωση που δεν ισχύει κάτι τέτοιο και όντως δεν ξέρεις τον αληθινό λόγο που επέφερε τον χωρισμό, αναρωτήσου το εξής … τι θα κερδίσεις με το να τον μάθεις; Πόσο θα σε βοηθήσει στο να ξεπεράσεις τον πόνο σου; Επεξεργάσου μόνο παραγωγικές σκέψεις που σε κάνουν να νιώθεις καλύτερα. Αυτό έχεις ανάγκη!

  1. Συχνά, λίγο καιρό μετά τον χωρισμό, έχουμε την τάση να ρίχνουμε ευθύνες στον εαυτόν μας. Σίγουρα έχεις φταίξει και εσύ. Αντιμετώπισε όσα έγιναν σαν μια εμπειρία που σου επιτρέπει να μάθεις από τα σφάλματα σου ώστε να μην τα επαναλάβεις στην επόμενη σχέση.

Δεν είναι κακό το να δακρύζεις ποτάμια αν κάποιος σε πονέσει. Να θυμάσαι μόνο να χτίσεις μια γέφυρα για να τα ξεπεράσεις !



(Δημοσιεύθηκε στις 30/11/2018 στο Queen.gr)

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comments


bottom of page