Τοξικοί άνθρωποι. Ένας τίτλος που χρησιμοποιείται αρκετά τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζοντας τον τύπο ανθρώπων που σου “ρουφάνε την ενέργεια” και προσπαθούν να ελέγξουν την κάθε σου κίνηση. Πρόκειται για άτομα, με τα οποία πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να συμβιώσει, ιδιαίτερα αν έχει συνάψει ερωτική σχέση μαζί τους.
Σε αυτές τις σχέσεις, ο/η σύντροφος εμφανίζεται ως πολύ δοτικός, υπέρ-προστατευτικός, ζηλιάρης ή κάπως παλαιών αρχών. Η αλήθεια είναι όμως ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο “ενδιαφέρομαι” και στο “σε ελέγχω”.
Πάνω κάτω, κάποια στιγμή της ζωής μας, οι περισσότεροι από μας έχουμε βρεθεί σε μία τέτοια σχέση. Προκειμένου όμως να αποφύγουμε την επανάληψη μιας αντίστοιχης, θα μοιραστώ μαζί σας μερικά χαρακτηριστικά που θα σας βοηθήσουν να την εντοπίζετε εγκαίρως.
Σημάδια που φανερώνουν ότι ο σύντροφος σας είναι τοξικός:
1) Η διαφορά μεταξύ αυτού που ενδιαφέρεται και του τοξικού
Ξεκινώντας, πρέπει να καταλάβουμε την διαφορά ανάμεσα στον σύντροφο που πραγματικά ενδιαφέρεται και αυτόν που προσπαθεί να μας ελέγξει. Αυτός στον οποίο λείπεις, θα θέλει να ανταλλάξετε μερικά μηνύματα η τηλεφωνήματα ώστε να μοιραστείτε την εξέλιξη της ημέρας.
Ο τοξικός σύντροφος, θα προσπαθήσει να μάθει κάθε λεπτομέρεια και η συμπεριφορά του θα φανερώνει πιο πολύ ανασφάλεια παρά επιθυμία για επικοινωνία. Αντίστοιχα όταν βγεις με φίλους, ο σύντροφος που ενδιαφέρεται κατανοεί ότι πρέπει να σου δώσει χώρο και χρόνο με την παρέα σου. Ο τοξικός συνήθως θα χρησιμοποιήσει ως πρόφαση το πόσο πολύ του/της λείπεις, ώστε κατά τη διάρκεια της εξόδου σου να αρχίσει τα τηλέφωνα ή τα μηνύματα σε μία προσπάθεια να μάθει την κάθε σου κίνηση.
2) Αλλοίωση των υπόλοιπων σχέσεων
Οι σχέσεις μεταξύ εσένα, οικογένειας και φίλων, θα αρχίσουν να αλλοιώνονται. Υπό προφάσεις που θα ακούγονται εντελώς δικαιολογημένες, ο τοξικός σύντροφος, θα προσπαθήσει να σε πείσει για το πόσο ακατάλληλοι είναι οι κοντινοί σου άνθρωποι, το πόσο σε ζηλεύουν ή σε επηρεάζουν αρνητικά. Αν αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο δεν λειτουργεί, θα σε πείσει για το πόσο άσχημα, όλοι εκείνοι, αντιμετωπίζουν και τον ίδιο. Έτσι και εσύ, σε μια διαδικασία υπεράσπισης του συντρόφου σου, αρχίζεις σταδιακά, να παίρνεις αποστάσεις από τους αγαπημένους σου.
3) Συχνή κριτική
Ο τοξικός σύντροφος, θα έχει την τάση να σε κριτικάρει, όχι μόνο τακτικά αλλά και για πολλούς τομείς της ζωής σου. Από τις διατροφικές σου συνήθειες, την εμφάνιση, μέχρι το επάγγελμα, την οικογένεια ή και την σεξουαλική σου επίδοση, θα εντοπίσει αυτά που σε πονάνε περισσότερο και θα τα χρησιμοποιήσει. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία κατάρριψης της αυτοπεποίθησης σου, θα καταφέρει να σε κάνει τόσο αδύναμο/η που θα είσαι υποχείριο του, αδυνατώντας να φύγεις από μια σχέση που θα έχει μετατραπεί σε εξάρτηση.
Πώς αντιμετωπίζουμε μια τέτοια σχέση;
Οι τοξικές σχέσεις συνήθως καταλήγουν να είναι σχέσεις εξάρτησης. Γι’ αυτόν τον λόγο, είναι προτιμότερο να είστε προσεκτικοί από τα πρώτα κιόλας στάδια. Φυσικά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο, καθώς ο τοξικός άνθρωπος δεν θα δείξει τις προθέσεις του απ’ την αρχή. Θα βγάλει τον καλύτερο του εαυτό, μέχρι να αποκτήσει την οικειότητα που χρειάζεται.
Θέσε όρια από την αρχή. Μην δόσεις πολύ χώρο και πάρε τον χρόνο σου, ώστε να τον/την γνωρίσεις όσο το δυνατόν καλύτερα. Μην διώξεις βέβαια κάποιον μόλις νομίσεις ότι προσπαθεί να σε ελέγξει. Δεν χρειάζονται γρήγορα συμπεράσματα, καθώς οι περισσότερο έχουμε πληγωθεί και κουβαλάμε ορισμένα απωθημένα από προηγούμενες σχέσεις. Δώσε το περιθώριο να διορθωθεί, βοηθώντας τον/την να σε εμπιστευτεί.
Στη περίπτωση όμως που δεν αναφερόμαστε σε νέα σχέση αλλά σε ήδη υπάρχουσα, εάν νιώθεις ότι ο σύντροφος σου σε μειώνει, σε περιορίζει και σε απομακρύνει από τους αγαπημένους σου, τότε μην το σκέφτεσαι άλλο. Εάν επίσης αισθάνεσαι ότι έχεις καταλήξει ένα άτομο χωρίς χαρά, εξέλιξη και εξαρτημένο από τον/την σύντροφο σου, έχεις δύο επιλογές. Ή συμβουλέψου έναν ειδικό σε θέματα σχέσεων ή πάρε το θάρρος και απομακρύνσου. Η ζωή σου, σου ανήκει.
(Δημοσιεύθηκε στις 15/01/2019 στο Queen.gr)
Comments