“Δεν είναι οι μώλωπες στο σώμα αυτοί που πονάνε. Είναι οι πληγές στην καρδιά και τα σημάδια στο μυαλό.” (Aisha Mirza)
Μπορεί πράγματι τα σημάδια στο σώμα να φεύγουν, αυτά όμως της ψυχής μένουν για πολύ καιρό. Πολλοί πιστεύουν ότι η συναισθηματική κακοποίηση είναι λιγότερο σοβαρή από την σωματική. Κάτι τέτοιο όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Τα περισσότερα κακοποιημένα θύματα υποστηρίζουν ότι η ψυχική βία είναι εξίσου επώδυνη καθώς είναι υπεύθυνη για μακροχρόνια προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.
Έρευνες των προηγούμενων χρόνων έδειξαν ότι το 35% των παντρεμένων γυναικών πέφτουν θύματα συναισθηματικής κακοποίησης ενώ το 29% είναι θύματα (και) σωματικής.
Σύμφωνα με τον Αντρέα Μάθιους, η συναισθηματική κακοποίηση χαρακτηρίζεται από:
- Απομόνωση από φίλους, οικογένεια, κουλτούρα και ανεξάρτητες δραστηριότητες (όπως δουλειά).
- Υπέρμετρη ζήλια και κτητική συμπεριφορά.
- Συνεχή κριτική ( σχετικά με την εμφάνιση, βάρος, ικανότητες, ηλικία κτλ.)
- Η χρήση μίας πιθανής αναπηρίας (ή άλλου προβλήματος υγειάς) του θύματος με σκοπό την χειραγώγηση του.
- Απειλές, εκφοβισμός, παρενόχληση και τιμωρία εάν η γυναίκα δεν υπακούει στα αιτήματα του κακοποιού της.
- Πάρσιμο αποφάσεων χωρίς να υπολογίσει ή ρωτήσει την άποψη της συντρόφου του.
- Έλεγχος των χρημάτων που έχει ή ξοδεύει το θύμα.
Ο Μάθιους αναφέρει ότι ο κακοποιητικός σύντροφος συχνά θα χρησιμοποιήσει φράσεις όπως:
- “ Ξέρω καλύτερα το τι είναι καλό για εσένα. Οι φίλοι/οικογένεια σου δεν νοιάζονται για εσένα.”
- “ Τι είναι αυτά που λες; Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο. Βγάζεις πράγματα από το μυαλό σου!”
- “Δεν θα με αφήσεις. Αν προσπαθήσεις, δεν θα σε αφήσω.”
- “ Θα φαινόσουν πιο ειλικρινής αν βαφόσουν λιγότερο.”
Ο κύκλος της κακοποίησης, (σωματικής και ψυχικής) αποτελείται από τα εξής στάδια:
1) Δημιουργία έντασης:
Σε αυτό το στάδιο ο θύτης σύντροφος αρχίζει να συσσωρεύει θυμό ενώ η σύντροφος γίνεται υποχωρητική, βιώνει έντονο άγχος και προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση.
2) Η “έκρηξη”:
To στάδιο που εκφράζεται ο θυμός μέσα από βίαιη συμπεριφορά (σωματική ή συναισθηματική). Συνήθως μετά το τέλος της “έκρηξης”, το θύμα εμφανίζει συμπεριφορά άρνησης, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να αποδεχτεί την σοβαρότητα του γεγονότος και να αποφεύγει να αναζητήσει βοήθεια.
Σε αυτό το στάδιο, έχει παρατηρηθεί ότι το θύμα συχνά παίρνει την ευθύνη του γεγονότος και το αντιμετωπίζει ως δική του ευθύνη (πχ. “είχε κι αυτός δίκιο”, “ίσως μου άξιζε” κτλ.)
3) Συμφιλίωση - “Μήνας του μέλιτος”
Ο θύτης σύντροφος εκφράζει μετάνοια για όσα έγιναν καθώς και υπερβολική αγάπη. Το ζευγάρι έρχεται και πάλι κοντά και το θύμα εγκλωβίζεται καθώς πιστεύει στην μεταμέλεια του συντρόφου της.
Φυσικά αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ και ο κύκλος θα επαναληφθεί.
Τι μπορεί να κάνει μια κακοποιημένη γυναίκα για να σταθεί στα πόδια της;
1) Ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού.
Ένα ειδικός είναι καλύτερα τοποθετημένος από οποιονδήποτε φίλο ή συγγενή στο να σας κατευθύνει σε αυτή την οδυνηρή περίοδο. Μην το αντιμετωπίζετε ως πολυτέλεια. Είναι ανάγκη!
2) Πάρτε τον χρόνο σας.
Πάρτε τον χρόνο σας ώστε να συνέλθετε από το σοκ και να συνειδητοποιήσετε όσα έχουν συμβεί. Ο χρόνος είναι μεγάλος σύμμαχος σε αυτήν την μάχη και γι’ αυτό ο κακοποιητικός πρώην (πλέον) σύντροφος, κάνει συνήθως τα πάντα ώστε να μην τον έχετε.
3) Συγχωρέστε τον εαυτόν σας!
Δεν σας άξιζε αυτό που περάσατε και δεν ευθύνεστε γι’ αυτό! Μην σπαταλάτε την ενέργεια σας σε αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου. Αποδεχτείτε ότι ήσασταν θύμα μιας απάνθρωπης συμπεριφοράς, που χρησιμοποιούσε κάθε ανασφάλεια και ευαίσθητο σημείο σας ώστε να σας χειραγωγήσει.
4) Θυμηθείτε ποιες είστε.
Συχνά ο θύτης σύντροφος θα διαστρεβλώσει την πραγματικότητα του θύματος του, με αποτέλεσμα να το οδηγήσει στο να δικαιολογήσει τις πράξεις του. Αυτό τον καθιστά ως “σωστό” και συχνά “απαραίτητο” στο θύμα του. Τώρα που είστε ασφαλής και μακριά από τον κακοποιό σας, είναι η ευκαιρία να κάνετε όσα σας ευχαριστούσαν, να ονειρευτείτε και να θυμηθείτε το ποια είστε!
Η επούλωση των πληγών σας, δεν αποτελεί μία εύκολη διαδικασία. Ίσως σας πάρει μήνες ή και χρόνια για να ξεπεράσετε όσα έχουν συμβεί. Όσο δύσκολη και αν είναι η πορεία σας, να θυμάστε ότι είναι σίγουρα καλύτερη απ’ ότι θα ήταν εάν δεν είχατε φύγει από την σχέση κακοποίησης στην οποία βρισκόσασταν.
“Το να είσαι επιζών συναισθηματικής κακοποίησης, είναι το να παλεύεις καθημερινά μέσα στο κεφάλι σου, με έναν άνθρωπο που δεν έχεις πλέον επαφή.”
(Δημοσιεύθηκε στις 07/06/2019 στο Queen.gr)
Commentaires